Uppteckning nummer NM-HEU25761_93

Titel: På söndagsförmiddagen före nedskinga ………….

Meddelare: Anna Greta Hellberg

Socken/stad: Ljustorp

På söndagsförmiddagen före nedskinga på trefaldighetssöndagen gick man till en källa, som rann åt söder o. hämtade vatten. Man måste då lämna en slant i källan samtidigt med att man tog vatten o. säga: Dä ja tar, dä betalar ja. Sen fick man gå en väg hem utan att se sig om. Det där vattnet var bra mot allt ont, - särskilt om man blåste i det. Ett glas skulle drickas av det högsta vattnet under hemvägen.
På lördagsförmiddagen stack vi ner några lövkvistar o. sånt där. Vattnet rörde vi allri.Vanligen gick man en o. en - det gällde nämligen. att vara.
Man talade om att "dricka bronn" - då skulle vi bli frisk o. kry.

Nordiska museet. Frågelista. Källor.